Over de Costa Blanca

De Costa Blanca (Spaans voor witte kust) is een streek in het zuidoosten van Spanje op ca. 2000 km vanaf Utrecht. Goed en snel bereikbaar per vliegtuig of trein en in een tweetal dagen met de auto.

 

De Costa Blanca valt onder de regio Valencia. Bekende steden zijn onder andere Alicante, Benidorm en Jávea. De streek telt ruim vier miljoen inwoners. 
Het landschap van de Costa Blanca wordt gekenmerkt door een kustlijn van 218 kilometer met vele fijne stranden, een rustige zee,  indrukwekkende bergketens en ongeveer 2.800 zonuren per jaar. 
De kust wordt wit genoemd wegens de uitbundige amandelteelt (bomen met roze-witte bloesem) in het verleden.
Het is een prachtig stukje Spanje en een uiterst aangename streek die jaarlijks miljoenen reizigers aantrekt. Het heeft een uitstekende infrastructuur, is rijk aan allerlei sport- en golfcomplexen en spa’s. Reizigers van alle leeftijden kunnen aan de Costa Blanca de bestemming vinden die ze zoeken. Er is voor elk wat wils, van cultuur tot gezellige terrasjes, bezienswaardigheden, lange stranden, mogelijkheden tot sporten, watersport, prachtige binnenlanden met mooie bergen en leuke dorpen om te bezoeken.
 
Algemeen
De Costa Blanca is onder te verdelen in een noordelijk en een zuidelijk deel.
Het noordelijke deel van deze Costa ligt tussen Denia en Alicante. Het onderscheidt zich vooral door prachtige flora en fauna, maar u vindt er ook talloze mogelijkheden op het gebied van cultuur, sport, recreatie en uitgaan. De kust en de binnenlanden zijn buitengewoon mooi, vooral tusssen Altea en Denia.
Het zuidelijke gedeelte ligt tussen Alicante en Duhesa de Campoamor. In dit gebied zijn vele groene oasen en hier bevinden zich twee grote natuurlijke zoutwatermeren welke de grootste zoutmeren zijn van heel Europa.
Benidorm is de belangrijkste toeristische plaats van de Costa Blanca en behoort tot de belangrijkste toeristische plaatsen aan de Middellandse Zee, met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar
 
De stranden
Costa Blanca is een geliefde bestemming vanwege de prachtige witte stranden, mooie baaien, het mooie weer en de aangename temperaturen. Het biedt uitgestrekte zandstranden voor de liefhebbers van de zon en de zee. De populairste stranden van de Costa Blanca liggen rondom de steden Alicante en Benidorm. Fijne zandstranden en ruige kliffen wisselen elkaar af, met daartussen beschutte baaien. Ook zijn er hele mooie rustige rots strandjes te vinden waar men heerlijk kan snorkelen en duiken. De stranden worden omringd door met dennenbomen begroeide duinen en veel stranden hebben rondgeslepen kiezels. Er zijn talrijke plekjes die alleen bereikbaar zijn met kleine bootjes.
 
 

 

Blauwe vlag

De Costa Blanca heeft ongeveer 115 stranden en strandjes welke (zeer) geschikt zijn voor het baden. 48 zijn gekwalificeerd met de Blauwe Vlag (Europese Milieu Kwalificatie) en 36 zijn er toegankelijk voor mindervaliden. Behalve eerste hulp posten hebben de meeste stranden parkeergelegenheid, restaurants, cafés en soms zelfs ook een bibliotheek.

Aan de Costa Blanca zijn de zandstranden over het algemeen lang, breed, verzorgd en met keien. Benidorm heeft de mooiste stranden aan de Costa Blanca. Zowel het Poniente- als het Levante-strand zijn lange en brede zandstranden, die regelmatig schoon worden gemaakt en er verzorgd uitzien. Op en achter de stranden zijn diverse faciliteiten, zoals verhuur van ligbedden, parasols, zonneschermen, voetdouches en horecagelegenheden. De stranden van omliggende plaatsen zijn vaak wat smaller en bestaan uit een combinatie van zand met kiezels en hier en daar keien. Javea heeft naast een zandstrand diverse (keien)strandjes, die verscholen liggen aan kleine baaien.

De stranden worden goed onderhouden en over het algemeen is er strandbewaking.

Het Noorden (la Marina Alta): prachtige zandstranden

Gebergtes en steile afgronden met ondergrondse grotten gemaakt door stromingen afkomstig van de hoge watervallen. De prachtige zandstranden hier zijn nog onbevolkt. De kustlijn is afwisselend rotsachtig en vlak met het toeristische Altea en haar designershops of het prachtige kiezelstrand van Alfaz del Pi en Albir. Mooie zandstranden vinden we in Denia, Javea, Moraira en één van de meest populaire bestemmingen: Calpe.

De Marina Baixa: kilometers uitgebreid strand

Hier zijn minder steile gedeeltes en uitgebreidere stranden van fijn zand zoals die van het Poniente- en Levantestrand in Benidorm. Na Benidorm verdwijnen de bergen langzaam in de verte en wordt het land vlakker met kilometers zandstrand.

Het Zuiden: fijne zandduinen, snorkelen en mooie stranden

Vanaf Alicante vinden we fijne zandstranden en zoutgebieden in de omgeving van de kust met fijne zandduinen en naaldbomen.

 

Het binnenland

Maar de Costa Blanca heeft meer dan witte stranden. Het kent ook schitterende landschappen met indrukwekkend opdoemende bergen. 

 

Trek het binnenland in en geniet van het nog onbedorven traditionele ‘echte’ Spanje. Woeste bergen vloeien over in groene glooiende heuvels met uitgestrekte wijnvelden, pijnbomen, olijfbomen, amandelbomen en de onvergetelijke geur van fruitbomen vol met sinaasappelen, citroenen.

Als in Noord Europa de temperaturen nog onder nul blijven, geurt hier al de prachtige bloesem aan de amandelbomen. Eind februari zijn de eerste knoppen te zien en ontstaat een ware roze pracht van bloesem.

Ook is er een ruim aanbod van bezienswaardigheden, zoals kerken, kastelen, bijzondere dorpen en natuurparken.

Geniet naar hartenlust van de kleine dorpjes die de bergen verstoppen, de rustige vissersdorpjes, de leuke pittoreske stadjes of bezoek een van de meest moderne en bruisende kuststeden met een spectaculair nachtleven, zoals Benidorm. 

 

Er zijn talrijke jachthavens en ontelbare voorzieningen langs de hele kustlijn zodat u kunt genieten van de zee en het wateraanbod. Liefhebbers van golf kunnen er zeker van zijn dat ze hier golfbanen vinden met de allerbeste voorzieningen.

 

Het binnenland van de Costa Blanca: een cultureel erfgoed bezaaid met archeologische vondsten en vele mogelijkheden tot ontspanning en sport die door het milde klimaat het hele jaar door mogelijk zijn.

 

Culinair

 

Typische Spaanse gerechten zijn de tortilla (een gevulde omelet met aardappels), paella (rijstgerecht met o.a. zeevruchten en kip), gazpacho (koude soep met groenten en kruiden) en verschillende cocidos (stoofpotten).

Een typische Spaanse drank is de sangria, rode wijn aangemaakt met suiker, sinaasappel en diverse soorten vruchten. Aan de drank zijn verschillende soorten sterke alcohol (likeur of brandewijn) toegevoegd en de drank is erg populair bij buitenlandse toeristen.

Zowel aan de kust als in het binnenland hebt u de mogelijkheid de rijke gastronomie en de wijnen die in bodega's worden geproduceerd te ontdekken.

 

Het Klimaat
De temperatuur is gemiddeld 18 graden.
Actuele weersvoorspelling Costa Blanca:
http://costablanca.voorjou.com/het-weer/actuele-weersvoorspelling/

Het klimaat kenmerkt zich door de milde zomers en de warme winters met een gemiddelde temperatuur, over het hele jaar gemeten, van 24°C . De temperatuur aan de Costa Blanca wordt op een natuurlijke wijze gereguleerd door invloed van de Middellandse Zee en het bergachtige achterland. In de wintermaanden is de gem. temperatuur 16°C en in de zomermaanden 30°C. De Costa Blanca kent de meeste zonuren van Europa met gem. 320 dagen per jaar zon.

Door dit klimaat en door de aanwezigheid van een aantal natuurlijke zoutmeren is er een microklimaat ontstaan waarin de temperaturen en het jodiumgehalte in de lucht hoog zijn en de luchtvochtigheid zeer laag. Mede hierdoor is deze regio volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) als een zeer gunstige verblijfplaats te beschouwen en aan te raden aan mensen met medische aandoeningen zoals artrose, reuma, astma, allergiën, huidaandoeningen en diverse hart- en vaatproblemen.

 

Gezondheidszorg

De medische zorg is in heel Spanje over het algemeen goed en vergelijkbaar met die van Nederland. Men kan niet alleen terecht bij openbare ziekenhuizen, maar ook bij privéklinieken (clínicas) waar het niveau van de zorg wel kan variëren

 

Cultuur

De Costa Blanca heeft in de loop der eeuwen allerlei culturen aangetrokken. Voordat de Moren er de macht grepen, hebben de Grieken en de Romeinen er voet aan wal gezet. Van deze rijke historie zijn vele overblijfselen te bewonderen in vooral het binnenland, waaronder kerken, paleizen, Moorse kastelen, ruïnes, archeologische vondsten en musea. Verder kenmerken de karakteristieke dorpjes het achterland van deze streek en zijn er veel openluchtvoorstellingen, oude gebruiken en traditionele feesten. Een van de bekendste feesten is het naspelen van de slag tussen de Moren en de Christenen in diverse plaatsen

 

Wat is er te doen

 

Uitgaan

Het uitgaansleven concentreert zich vnl. in Benidorm en is zeer gevarieerd. De overige plaatsen aan de Costa Blanca hebben ook een breed scala aan horecagelegenheden, maar in deze plaatsen zijn minder discotheken. In Benidorm richt het uitgaansleven zich vnl. op Engelsen met o.a. pubs en sportsbars waar men de hele dag (Engels) kan ontbijten.

 

Familiepark Terra Mitica

schitterende familiepark aan de Costa Blanca bij Benidorm met overweldigende attracties. Zeker de moeite waard om dit prachtige themapark te bezoeken, draait volledig rond de historische culturen van het Middellandse-Zeegebied: Griekenland, Rome, Egypte, Iberië en De Eilanden zijn de zones waarin dit themapark is ingedeeld. Voor informatie www.terramiticapark.com

 

Terra Natura, dierenpark bij Benidorm

 

Terra Natura is trots een voorloper te zijn in de nieuwe generatie dierentuinen welke staan voor grotere en meer natuurlijke leefomgevingen voor de dieren, afgesloten door glas in plaats van hekken. Het park is opgedeeld in 4 zones met meer dan 1500 dieren van 200 verschillende soorten en meer dan 1200 planten van 160 soorten. Ook is er geen gebrek aan restaurants en winkels.

Het park is het gehele jaar geopend (sommige activiteiten op bepaalde tijdstippen van het jaar).

Terra Natura ligt op hetzelfde terrein als Aqua Natura, een prachtig waterparadijs.

www.terranatura.com

 

Aqualandia, waterpretpark bij Benidorm

 

Aqualandia is een spetterend waterparadijs in Benidorm en het grootste waterpark van Europa.
Het park biedt pret aan het hele gezin. Het was het eerste pretpark in Benidorm en is door de jaren heen alsmaar gegroeid en vernieuwd en beslaat momenteel 22.000m2. Op dit moment zijn er 17 glijbanen, 10 kleinere glijbanen voor de kleine kinderen en 12 verschillende soorten zwembaden. U heeft op z´n minst een dag nodig om alles uit te proberen, of om heerlijk te relaxen op het terras naast het golfslagbad.

Uw kinderen kunnen veilig spelen want ze worden streng in de gaten gehouden worden door de vele badmeesters welke overal in het park aanwezig zijn.

Natuurlijk kunt u hier ook terecht in een van de vele restaurants en winkels of genieten van shows. Geopend van Mei tot Oktober.

 

Aqua Natura, waterpretpark bij Benidorm

 

Aqua Natura is het tweede waterpark in Benidorm heeft een groot waterslag bad en is omgeven door grasvelden met heerlijke ligbedden zowel in de zon als de schaduw. Voor de avonturiers onder u zijn er meer als 1000 meter waterglijbanen om plezier te hebben, terwijl er voor de kleine kinderen aparte gedeeltes zijn waar ze kunnen spelen met leuke water-attributen.
Ook aanwezig is een groot aquarium en zelfs de mogelijkheid om tussen haaien te zwemmen!

Natuurlijk ontbreken hier diverse restaurants, winkels en een zeehondenshow niet.
Gegarandeerd plezier voor elke leeftijd.

Geopend van Mei tot en met September. Zie ook: www.terranatura.com

Aqua Natura ligt op hetzelfde terrein als Terra Natura, de nieuwe generatie dierentuin.

 

www.mundomar.es 
Een zeeaquarium/dolfinarium bij Benidorm; dolfijnenshow, groot pretpark met zeedieren en exotische vogels

 

www.youtube.com/benidormtv  (info over Benidorm)

www.benidorm-palace.com  (dinershows in Benidorm)

www.cclamarina.com  (winkelcentrum in Finestrat)

 www.villapico.com

www.turismo.benidorm.org

 

Bezienswaardigheden

Zeeaquarium/dolfinarium Mundomar bij Benidorm

Waterpretpark Aqualandia bij Benidorm

Chocolademuseum in Villajoyosa

Benidorm Palace, variété met internationale optredens

Dierenpark Terra Natura in Benidorm

Peñón de Ifach, een grote kalksteenrots bij Calpe, tevens nationaal park

 

Excursies:

Diverse boottochten langs de kust

Jeepsafari's