Over Albir

faro del albir

Vakbij Albir ligt het vestigingsstadje Altea. Het gedeelte aan zee heet Albir en hoort bij de gemeente Alfaz del Pi. Gedurende de laatste jaren is Albir (ook wel Playa Albir) uitgegroeid tot een zelfstandige badplaats. Het ligt op slechts 4 km van het drukke, hectische Benidorm. Vanaf het vliegveld van Alicante is het ca. 60 km. naar Albir.

Albir ligt in de luwte van de Sierra Helada, het grootste en meest bijzondere natuurpark van de Costa Blanca. Het is een kleine rustige badplaats, die populair is onder veel Nederlanders. Maar er zijn wel goede mogelijkheden om drukte op te zoeken. Het is onderdeel van een regio waar heel wat te ontdekken valt.

            

De infrastructuur in Albir is ruim opgezet. De straten zijn royaal beplant met palmbomen en andere soorten bomen. Albir is zeer geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn of in een rolstoel zitten.

Op het moment dat U in Albir arriveert komt de rust en de gezelligheid U tegemoet.

Wat ook meteen opvalt aan Albir is dat het er erg schoon en netjes is. De straten en boulevard worden elke dag schoon gemaakt en er ligt dan ook zelden een prulletje op de stoep!

Ook is Albir een dorpje wat absoluut haar authenticiteit heeft behouden en nog die geweldige Spaanse sfeer heeft!

Het is in Albir ook zelden kouder dan 18 graden wat het met haar gezellige terrasjes de ideale plaats maakt om te overwinteren.

Achter het brede strand ligt een gezellige boulevard en wandelpromenade. De wandelpromenade heeft een 'Walk of Fame', waar diverse bekende (Spaanse) acteurs en actrices tijdens het jaarlijkse filmfestival van L'Alfaz del Pi, een tegel leggen. Deze prachtige boulevard, langs het strand, met palmen, diverse restaurants en terrassen, geeft een gemoedelijke sfeer en loopt van Albir naar het welbekende Altea.

Na een wandeling over deze eindeloze prachtige marmeren boulevard wilt U nooit meer terug!

    

Ook 's avonds valt er in Albir veel te beleven. Bij diverse restaurants op de boulevard kunt u genieten van de lokale tapas en heeft u direct uitzicht op de blauwe zee. Een heerlijke avondwandeling over de boulevard is zeker de moeite waard. Absoluut genieten is het als er door muzikanten op de boulevard wordt opgetreden.

Strand Albir

Albir heeft een 590 meter lang strand (Playa de Racó de l’Albir: gedeeltelijk uit kiezelstrand en een klein gedeelte uit zand) dat sinds 2001 constant de Europese Blauwe Vlag toegekend heeft gekregen. Dit is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.

Het strand van Albir is ideaal voor wie een alternatief zoekt voor de drukke stranden van Benidorm maar wel wil genieten van alle faciliteiten en de heerlijke atmosfeer die een goede badplaats biedt. 

Het prachtige brede strand met haar mooie palmbomen. 
U heeft er een schitterend uitzicht op het indrukwekkende azuurblauwe water, de ‘Peñon de Ifach’, de contouren van het stadje Calpe en op de baai van Altea. Er zijn veel wandelmogelijkheden en het verderop gelegen Altea is met gemak al wandelend of per fiets langs de zee te bereiken.
Het strand van Albir is een uitermate goede plek om verschillende watersporten te beoefenen.
Liever een volledig zandstrand? Dan kunt u goed terecht in Altea of Benidorm, beide goed binnen een kwartier te bereiken met de auto of het openbaar vervoer.
 
 

 

Klimaat en weer Albir
Het klimaat is typisch mediterraan en buitengewoon mild. 
De zachte en stimulerende temperaturen en een relatieve vochtigheidsgraad van gemiddeld 65% zijn optimaal voor de gezondheid. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is de Costa Blanca één van de meest gezonde verblijfplaatsen ter wereld. Vooral voor mensen met astma, reuma, hart- en vaatziekten, artrose, allergieën en huidaandoeningen zal het gezonde klimaat van de Costa Blanca een extra medicijn betekenen voor hun aandoening.
De zomers zijn lang en warm met pieken tot boven de 30°C, de winters zijn er mild. In de lente en herfst is het er gemiddeld rond de 20°C. In het najaar wordt het frisser en de regenkans neemt toe. 
De winter kenmerkt zich door korte stevige buien en het weer is minder voorspelbaar, maar de temperaturen stijgen snel weer in het voorjaar.
Webcam Alfaz del Pi: 
 
Bezienswaardigheden Albir
Van L'Alfàz del Pi richting de zee bevindt zich de ‘Paseo de las Estrellas’ met sterren zoals op de Walk of Fame in Hollywood, een eerbetoon aan de vele acteurs en actrices welke hier in juli te vinden zijn.
Het belangrijkste monument is de katholieke kerk ‘Crist del Bon Encert’, die in 1784 gebouwd is. Het symbool van de stad is de naaldboom die op het plein voor de kerk te vinden is. 
Bovenop de klif van Albir (Punta Bombarda) staat de vuurtoren met schitterende vergezichten over de Mediterraanse zee, el Peñon de Ifach en Altea, het stadje in de heuvels met haar duidelijk herkenbare kerk met blauwe koepels. De vuurtoren is alleen te voet bereikbaar (5 km).
U kunt ook de botanische beeldentuin (20.000 m2) van Jan Klein en Joke Schreuder in L'Alfàz del Pi bezoeken. Een tuinwandeling met veel geurende bloemen en planten, passend in een streekarchitectuur. Er bevinden zich 21 beelden van voornamelijk jonge Spaanse beeldhouwers in de tuin.
 

 

 

 

 

Winkelen in Albir en omgeving

Playa Albir is bezaaid met leuke kleinere winkeltjes maar ook supermarkten voor de dagelijkse behoefte. Wil men echt gaan shoppen dan is Benidorm een meer aangewezen plaats. Vooral op de Avda. Meditarineo in Benidorm vindt men voldoende winkels van allerlei genres om de dag vol te maken. Iets gezelliger om te winkelen is het oude gedeelte van Benidorm met zijn smalle straatjes en leuke boetiekjes.
Iets buiten Benidorm in Finestrat ligt het Marina Shopping Centre. Dit overdekte centrum heeft twee etages en op het dak bevinden zich leuke kinderattracties en restaurants. Vlakbij dit winkelcentrum  ligt ook het grootste grootwarenhuis van de omgeving genaamd  “Carrefour”.
 
Het meest in trek zijn nog steeds de toeristenmarkten aan de Costa Blanca.
 
Markten:
Met Mercado bedoelt men over het algemeen een overdekte markt ( markthal). 
Een Mercadillo is een openluchtmarkt die er meestal een dag of een paar dagen in de week is. 
Een Rastro is eigenlijk meer een rommelmarkt. 
Veelal wordt gewoon mercado gebruikt.
 
Zondag
Albir: Mercadillo del Albir (7.00 tot 15.00 uur) aan de Avenida del Albir. Een gezellige algemene markt met ongeveer 130 kramen.
 
Maandag
La Nucia: een kleine algemene markt van ongeveer 8.00 tot 14.00 uur
 
Dinsdag
Altea: Mercadillo aan de Calli Filarmónica. Een gezellige drukke, algemene markt met ook veel groente en fruit. Van ca. 8.00-14.00 uur. Ongeveer 35 kramen. 
 
Woensdag
Benidorm: Mercadillo Pueblo aan de Avenida de L'Admirall Bernat de Sarrià naast het Hotel Barceló Pueblo. Een niet te missen algemene markt, typisch voor de Costa Blanca, van ca. 9.00 tot 13.30 uur. Deze markt wordt ook op zondag gehouden.
Benidorm: Mercadillo Foietes. Een bruisende algemene markt aan de Calle Goya van 9.00 – 14.00 uur met ongeveer 320  kramen.
Calpe: Rastro de Calpe aan de Avenida País Valencià, dichtbij het gemeentelijk sportcentrum, van 8.00 -14.00 uur met ca. 72 kramen.
 
Donderdag
Villajoyosa: Mercadillo de Villajoyosa aan de Avinguda Carles Llorca i Baus. Van 9 tot 13.30 uur met  ca. 240 kramen.
 
Vrijdag
L`Alfàz del Pi: Mercadillo L’Alfàz del Pi. Elke vrijdagochtend van 8.00 – 15.00 uur aan de Avenida de la Constitución, nabij de kerk. Ongeveer 271 kramen.
Finestrat: Mercadillo de La Cala de Finestrat aan de Calle Xaló. Een algemene markt met ca. 160 kramen.
 
Zaterdag
L`Alfàz del Pi: Rastro Don Quijote aan de Avenida Carbonera. Deze markt wordt ook op zondag gehouden.
Almoradi: Mercadillo rondom de Plaza de la Constitucion, in het centrum van de stad bij de kerk. Buitengewoon grote, algemene markt. Doet wat Spaanser aan dan de vele andere grote markten, maar uiteraard hier ook toeristen. De markt is in de straten in de wijde omgeving van de eerder genoemde kerk. Met gezellige terrasjes in de straatjes, dus echt even een paar uurtjes voor het bezoek reserveren.
Benidorm: El Cisne. Kleine maar buitengewoon gezellige rommel- en antiekmarkt. Met live-muziek, overdekte terrasjes en Leo de Kaasboer met een zeer uitgebreid assortiment kaas. Carretera nacional N-332 Km. 124 dicht bij camping Beniso. Van ongeveer 8.00 tot 13.30 uur, maar de horeca gaat door. Parkeren naast de markt op een grote parkeerplaats. (Deze markt wordt ook op zondag gehouden)
Calpe: Mercadillo de Calpe. Een algemene weekmarkt van ca. 8.00 tot 14.00 uur met ongeveer 250 kramen.
Jalón: Rastro de Jalón aan de Paraje del Azud van 8.00 tot 13.30 uur. Deze bekende en zeer druk bezochte antiek/vlooienmarkt wordt de beste genoemd in de regio. Antiek is een schrale naam voor het geweldig brede aanbod variërend van meubels tot sieraden en curiositeiten.

Zondag

L`Alfàz del Pi: Rastro Don Quijote aan de Avenida Carbonera. Deze markt wordt ook op zaterdag gehouden. Benidorm: El Cisne. Kleine maar buitengewoon gezellige rommel- en antiekmarkt. Met live-muziek, overdekte terrasjes en Leo de Kaasboer met een zeer uitgebreid assortiment kaas. Carretera nacional N-332 Km. 124 dicht bij camping Beniso. Van ongeveer 8.00 tot 13.30 uur., maar de horeca gaat door. Parkeren naast de markt op een grote parkeerplaats. (Deze markt wordt ook op zaterdag gehouden)

Benidorm: Mercadillo Pueblo. Avenida de L'Admirall Bernat de Sarrià naast het Hotel Barceló Pueblo. Een niet te missen algemene markt, typisch voor de Costa Blanca, van ca. 9.00 tot 13.30 uur. Deze markt wordt ook op woensdag gehouden.
La Nucia: Rastro de la Nucia, een grote rommel- en antiekmarkt van 8.00 – 15.00 uur met ca. 700 kramen. Een gezellige grote markt met de mogelijkheid om tussendoor zo her en der iets snacken. 
Er is ook een restaurantje. Parkeren vlakbij de markt (ca. 1000 plaatsen), maar ben je laat, dan moet je wel eens een aardig stukje lopen. 
Alle markten zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer of per auto. 
 
Daarna een wandeling over de marmeren promenade van Albir en een ’menu del dia’ of een lekkere ‘vino’of ‘cerveza’ in één van de vele barretjes of restaurantjes langs het strand. 
De parkrivier kruist halverwege de boulevard welke met palmen en heesters beplant is.
 
Uitgaan en restaurantjes Albir
 
Er zijn veel soorten restaurantjes in Albir en l‘Alfàz del Pi. Van ontbijt, een lunch op het strand, tapas tot BBQ met spare-ribs, hamburgers en natuurlijk Chinees en patat. Verder Franse gourmet, Italiaans of Indiaans of typische Spaans. 
Maar ook restaurants met echt tafellinnen, waar het hoofdmenu wordt geserveerd op lekkere warme borden zodat het eten niet meteen afkoelt, met kwalitatief hoogstaande gerechten. 
Tip: voor het echte bruisende nachtleven is Benidorm de aangewezen plaats.
 
Wat is er verder te doen in Albir?
 
Wandelen doen de liefhebbers niet alleen op de boulevard. 
Korte wandelingen zijn leuk in het Eucalyptus bos. Voor een langere wandeling is een tocht naar de vuurtoren een aanrader. U wandelt dan door een prachtig verzorgd natuurgebied. De wandelpaden zijn zeer goed aangelegd en zeer zeker ook toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Tijdens de wandeling komt u diverse Miradors (uitzichtpunten) tegen met geweldig uitzicht op de baai van Albir en Altea en de Peñon de Ifach bij Calpe. Ook als de zon onder is heeft u werkelijk een magnifiek uitzicht. De baai met daarachter Albir, Altea en Altea Hills is volledig verlicht.
 
Bezoek de dinnershow van Magic Excalibur: Castillo conde de Alfaz. Een Middeleeuws Themapark met heel populaire dinnershows. 
Verder kunt u in het Benidorm Palace genieten van shows en flamencoshows, ballet, stand-up comedian of een bandje.
Rondom Benidorm zijn er diverse themaparken te vinden, zoals Terra Mitica (Pretpark), Terra Natura (Dierentuin), Aqualandia (Waterpark), Mundomar (Dolfinarium/Vogels). 
Ook kunt u een bezoek brengen aan de Bodegas Enrique Mendoza in l‘Alfàz del Pi, hetgeen een must is voor wijnliefhebbers, maar ook worden er rondleidingen en uitleg gegeven.
 
Vervoer
 
Openbaar busvervoer
De belangrijkste busverbinding is die tussen Altea en Benidorm. Vanuit Albir is dat "lijn 10" (in het spaans "Linea 10"). De bus begint te lopen rond 8.30 uur en stopt ieder half uur op verschillende plaatsen in Albir. Het zijn redelijk comfortabele bussen voorzien van airco en een enkel traject kost ongeveer € 0,80. Vanuit Benidorm of Altea kunt u dan weer overstappen op een verdere bestemming. 
Zo is de bus naar het winkelcentrum van "La Marina en Carefour" in het plaatsje Finestrat ook zeer populair. Men neemt hiervoor vanuit Benidorm Lijn 12 (centro commerciales). 
Voor inlichtingen over het gehele netwerk van busverbindingen kan men altijd informatie inwinnen bij het toeristenbureau gelegen tegenover restaurant "Manolo" in het centrum van Albir.
 
Taxi
Een taxi nemen is in Spanje zeer betaalbaar. Een taxi vanuit Albir naar Benidorm kost ca. € 8,-. Probeer altijd met de taxibestuurder goede afspraken te maken, zeker wanneer het over langere ritten gaat.
In Albir is 1 algemene taxistandplaats. Deze is gelegen in de hoofdstraat vlak voor het restaurant “Miramar”.